Thursday, November 7, 2013
牛车轮 DOnut
待发30mins
必需先热油后,才放下面团, 转小火 (要控制火, 面团很快焦)。油不夠热,面粉下油时会吸油
这是食谱x2的份量
外黄内白
牛車轮 DONUT 食谱 :
Bahan A
3 cawan tepung ( 3 杯 面粉)
3 sudu besar tepung susu (3 tbsp 奶粉)
3 sudu besar shortening (3 tbsp 白油)
3 sudu besar gula pasir halus (3 tbsp 幼糖)
Bahan B:
200 ml air suam* (200 ml 清水)
2 sudu the instant yeast* (2 tsp 酵母)
20 ml air - sebagai tambahan jika perlu (20 ml 清水 - 如需要加)
Cara-caranya
1. Bancuh Bahan B, masukkan kedalam Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian
uli sehingga doh licin dan lembut.
2. Terus terap atau bulat-bulatkan, letak cheddar cheese didalamnya. Perap salaam lebih kurang
30 minit, biarkan ia naik dua kali ganda dan kemudian goreng dengan api yang sederhana.
Nota:
1. Sekarang ni, saya serahkan bab menguli kat bread maker.. senang sangat.
2. Untuk cheese donut, coat dengan gula halus dah memadai.. Yang plain donut bolehlah coat dengan choc. Coat dengan gula halus pun ok jugak.
'我是将全部材料倒进面包机里, 按8号键 (DOUGH)。好了後,面团造型成圆圈。让面团休息30分钟。下油炸到金黄色。
注 : 必需先热油后,才放下面团, 转小火 (要控制火, 面团很快焦)。油不夠热,面粉下油时会吸油…
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment